مقصران سونامی جراحی زیبایی – تیتو

مقصران سونامی جراحی زیبایی - ایسنا

نظام پزشکی وظیفه ای در قبال پیگیری صفحات غیرپزشکان ندارد بلکه پزشکان را تحت نظر می گیرد و پیگیری می کند، هر چند به نظر من می تواند در حوزه غیرپزشکان هم ورود و پیگیری کند، ولی مسیولیت مستقیم این کار با وزارت بهداشت و درمان است.

به گزارش تیتو، به نقل از جوان آنلاین: سونامی جراحی های زیبایی می رود تا به چالشی جدی برای جامعه تبدیل شود؛ موضوعی که اگرچه معضلی جهانی به شمار می رود و در تمام دنیا چالش برانگیز شده است، اما کشور ما هم طبق آمارهای گوناگون در این مورد رکورددار است و در فهرست 10 تا 20 کشور نخست دنیا در زمینه انجام جراحی های زیبایی قرار داریم. از سوی دیگر سود کلان و درآمدهای نجومی این حوزه همه را به سمت انجام کارهای زیبایی کشیده است؛ از آرایشگرها گرفته تا تکنیسین ها و پزشکان با تخصص های مختلف! در این میان و به واسطه درآمدهای کلان این حوزه بین تخصص های گوناگون پزشکی بر سر انجام کارهای زیبایی دعوایی قدیمی وجود دارد. متخصصان حوزه جراحی پلاستیک معتقدند انجام جراحی های زیبایی تنها در حیطه کاری آنهاست و سایر تخصص ها مانند پوست و مو و گوش و حلق و بینی و حتی پزشکان عمومی هم در این زمینه داعیه دارند! بر این اساس همین چند روز پیش بود که وزارت بهداشت در بخشنامه ای اعلام کرد در خصوص انجام اعمال جراحی زیبایی یا اقدامات زیبایی به وسیله دستگاه لیزر از سوی پزشکان عمومی، هیچ مجوزی صادر نشده است. با وجود این فرزاد پناهی، دبیر انجمن جراحان عمومی معتقد است چنین تصمیمی صرفاً در حیطه کاری وزارت بهداشت نیست و نظام پزشکی هم باید در این خصوص نظر بدهد. وی که مانند بسیاری دیگر از پزشکان ریشه همه مشکلات سلامت را در تعرفه های پایین می بیند، با اشاره به مجوز ورود تکنیسین ها در اتاق عمل با مجوز برخی پزشکان، راه حل مواجهه با سونامی زیبایی را برخورد با صفحات اینستاگرامی تبلیغات زیبایی از سوی غیرپزشکان و جمع کردن تکنیسین ها از اتاق عمل می داند و تاکید می کند: «طبق کریکلوم برخی تخصص ها مجازند بعضی از اعمال زیبایی را انجام دهند، اما جراحان پلاستیک و ترمیمی به غلط خودشان را متولی کار زیبایی می دانند.»

آقای دکتر پناهی! همانطور که می دانید در سال های اخیر با سونامی جراحی های زیبایی در جامعه مواجهیم و نه فقط متخصصان زیبایی و جراحی پلاستیک بلکه حتی پزشکان عمومی هم در این زمینه وارد شده اند و حتی کار به تکنیسین ها رسیده است. بر این اساس معاونت آموزشی وزارت بهداشت اعلام کرده است، در خصوص انجام اعمال جراحی زیبایی یا اقدامات زیبایی به وسیله دستگاه لیزر از سوی پزشکان عمومی، هیچ مجوزی صادر نشده است. بر این اساس هرگونه اقدامی از سوی پزشکان عمومی و متخصصان باید بر پایه برنامه آموزشی مصوب اعمال شود و در برنامه آموزشی پزشکی عمومی سرفصلی تحت عنوان جراحی های زیبایی وجود ندارد و هرگونه تغییری در برنامه آموزشی مستلزم طرح و اتخاذ تصمیم در شورای عالی برنامه ریزی علوم پزشکی است. با وجود این چرا همچنان پزشکان عمومی در حوزه زیبایی فعالند؟

بخشنامه وزارت بهداشت به این مفهوم نیست که پزشکان عمومی نمی توانند جراحی زیبایی بکنند بلکه بحث لیزر مطرح است و اینکه پزشکان عمومی باید در این زمینه آموزش ببینند، البته وزارت بهداشت و درمان نمی تواند به تنهایی این کار را انجام دهد. طبق بخشنامه سال1376 قانونی مصوب شد تحت عنوان قانون تعیین صلاحیت حرفه ای پزشکان و حرف وابسته. طبق این قانون این کار از سوی نظام پزشکی باید انجام شود و در صورتی که تا شش ماه نظام پزشکی آیین نامه تاییدصلاحیت ها را بیرون ندهد، وزارت بهداشت و درمان باید تحت نظر نظام پزشکی این کار را انجام دهد. دکتر نمکی، وزیر بهداشت سابق، کمیسیون صلاحیت حرفه ای تعریف کرد که دبیرخانه این کمیته در مجموعه نظام پزشکی بود، اما دکتر عین اللهی یک طرفه این قضیه را به نفع شورای عالی برنامه ریزی منتفی کرد، در حالی که این کار خلاف قانون است، چون طبق قانون وزارت بهداشت و درمان باید زیر نظر نظام پزشکی آیین نامه های لازم را بدهد. بر اساس قانون مجلس و کمیسیون ملی تعیین صلاحیت حرفه ای، دوستان آمدند و مصوبه ای را ایجاد کردند برای اینکه منعی برای کار لیزر در کارهای زیبایی دستگاه پزشکان عمومی نباشد و این را به امضای همه رساندند و به صورت قانونی آماده ابلاغ شد، اما وزارتخانه این را ابلاغ نکرد. به نظر می رسد متخصصان پوست مقداری در این مسیله اعمال نظر و اعمال نفوذ کردند. در نهایت شورای برنامه ریزی مصوبه ای را در این خصوص داشت که این مصوبه انجام کارهای لیزر را از سوی پزشکان عمومی منوط به آموزش کرده است. 

 اما به موجب مصوبه شماره 1557/100 مورخ 01/ 12/ 1401 وزیر بهداشت، اتخاذ تصمیم در خصوص تعیین صلاحیت حرفه ای پزشکان و پیراپزشکان در شورای عالی برنامه ریزی علوم پزشکی متمرکز و از تاریخ ابلاغ مصوبه، تمامی مصوبات قبلی لغو شده است. 

شخصاً نظرم این است که ما برای اینکه حدود و ثغور صلاحیت های حرفه ای را تعیین کنیم، باید مواردی همچون آموزش در دوران تحصیل، آموزش بعد از دوره تحصیل و تجربه کاری را مدنظر قرار دهیم. در فقه موضوعی داریم تحت عنوان حق مکتسبه و کسی که کاری را سال ها به شکل قابل قبولی ارایه می دهد، دارای حق مکتسبه است، البته نظام آموزشی ما باید به گونه ای باشد که افرادی که حق مکتسبه دارند، مرتب در معرض آموزش قرار بگیرند و در ادوار مختلف دوره های آموزشی ببینند و وزارت بهداشت و درمان آن ها را تایید کند. متاسفانه با توجه به اینکه تعرفه های پزشکی در حوزه درمان کاهش چشمگیری پیدا کرده، افراد برای اینکه درآمدهایی مطابق جایگاه شان داشته باشند، به سمت کارهای زیبایی می روند و نمی توانیم بگوییم این کار اشتباه است چراکه آن ها برای تامین نیازهای شان مجبور شده اند به سمت این کارها بروند، پس این نکته را در نظر داشته باشید که اگر تعرفه های پزشکی اصلاح شود، بسیاری از افراد در حوزه زیبایی کار نمی کنند. 

 آقای دکتر حتی اگر تعرفه های پزشکی اصلاح شود باز هم کار معمول درمان در حوزه های مختلف به خصوص در حوزه کاری پزشکان عمومی با درآمدهای حوزه زیبایی می تواند فاصله عمیقی داشته باشد و این درآمدها با درآمدهای معمول پزشکی قابل مقایسه نیست. با این اوصاف برخلاف گفته شما به نظر نمی رسد با اصلاح تعرفه ها بساط جراحی های زیبایی از مطب پزشکان جمع شود!
این موضوع توضیح دارد؛ شما اول باید تعرفه های پزشکی را ساماندهی کنید و دوم باید جلوی سونامی زیبایی را بگیرید. 

خب چگونه می توان جلوی سونامی زیبایی را گرفت؟
برای این کار باید جلوی تبلیغات متعددی را که در رسانه ها، شبکه های اجتماعی و جاهای دیگر روی مسایل زیبایی صورت می گیرد، گرفت. این تبلیغات بازار ایجاد می کند و نوعی تقاضای القایی به وجود می آورد. واقعیت این است که تبلیغات القایی استانداردهای جدیدی از زیبایی را به جامعه القا می کند. به اعتقاد من همه پست های اینستاگرامی که بدون نام پزشک و شماره نظام پزشکی در حال فعالیت هستند و تبلیغات القایی می کنند، باید همه این ها تلفن های شان قطع و پیج های شان حذف شود. 

 آیا در حال حاضر نظام پزشکی وظیفه نظارت بر این تبلیغات را بر عهده دارد؟
 خیر، نظام پزشکی وظیفه ای در قبال پیگیری صفحات غیرپزشکان ندارد بلکه پزشکان را تحت نظر می گیرد و پیگیری می کند، هر چند به نظر من می تواند در حوزه غیرپزشکان هم ورود و پیگیری کند، ولی مسیولیت مستقیم این کار با وزارت بهداشت و درمان است. اگر وزارت بهداشت فعالیت های غیرپزشکان را تحت نظر داشته باشد و آن ها را حذف کند، مسایل نظارت بر پزشکان به راحتی از سوی نظام پزشکی، انجمن ها و خود وزارت بهداشت انجام می پذیرد. 

 همانطور که اشاره داشتید، بحث اعمال زیبایی بین متخصصان پوست، جراحان زیبایی و پزشکان عمومی موضوعی اختلاف برانگیز است و چند سالی است این اختلافات وجود دارد که آیا پزشکان دیگر غیر از جراحان پلاستیک اجازه دخالت در امور زیبایی را دارند یا خیر؟ آیا ورود پزشکان با تخصص های غیرمرتبط به زیبایی نمی تواند به سلامت مردم آسیب بزند؟
 جراحان پلاستیک دسته ای از جراحان هستند که مجوز انجام کار زیبایی دارند! سایر پزشکان هم مجوز انجام کار زیبایی دارند. 
 مصداقی تر بگویید. 
مثلاً پزشکان گوش و حلق و بینی می توانند عمل جراحی زیبایی بینی انجام دهند و این ها طبق کریکلوم است. جراحان چشم می توانند عمل بالفاروپلاستی انجام دهند یا اینکه جراحان عمومی برخی از عمل های زیبایی مانند لیپو سارکسن را از نظر ما می توانند انجام دهند، اما گروهی در این بین خودشان را متولی امر زیبایی می دانند، در صورتی که این دوستان متولی جراحی پلاستیک ترمیمی و سوختگی هستند، یعنی اگر اینجا مریض سوختگی ما کارش روی زمین بماند، مسیولش همکاران زیبایی هستند، در حالی که از نظر آموزشی تقریباً شش ماه از آموزش جراحان ترمیمی زیبایی و سوختگی، زیبایی است و بقیه آن باید به امور ترمیمی سوختگی پرداخته شود، اما این دوستان به خاطر پاره ای مسایل که من نمی خواهم اسم بیاورم و در شان ما پزشکان نیست، خود را متولی جراحی زیبایی قلمداد می کنند و به اختلافات بین رشته ای دامن زده اند، این در حالی است که آوردن چنین موضوعاتی در میان مردم، می تواند اعتماد آن ها به جامعه پزشکی خدشه دار کند. 

 در اطلاعیه اخیر وزارت بهداشت تاکید شده است در برنامه پزشکی عمومی سرفصلی تحت عنوان جراحی زیبایی وجود ندارد و این صرفاً بحث یک گروه خاصی از پزشکان نیست. 
خب این کار وظیفه شورای عالی آموزش پزشکی است، حتی اگر وزارت بهداشت و درمان چنین اطلاعیه ای را بدهد، نباید به صورت عمومی مطرح شود، این مسیله ای است میان خود پزشکان! معتقدم مسایل مربوط به جامعه پزشکی و تخلفات پزشکان حتماً باید با دقت کامل وسط خود سیستم های پزشکی صورت گیرد و نباید وایرال شود و مردم نباید اعتمادشان را نسبت به جامعه پزشکی از دست بدهند. 

 آقای دکتر در حال حاضر سونامی جراحی های زیبایی موجب شده است مردم هم این وسط آسیب ببینند و همین مسیله اعتماد آن ها را به جامعه پزشکی خدشه دار می کند!
 این مسیله عمدتاً کار غیرپزشکان است. پیج های اینستاگرامی که متعلق به پزشکان نیست و شماره نظام پزشکی در آن ها ذکر نشده است، منشا تقاضای القایی در حوزه های زیبایی هستند. از سوی دیگر ما تکنیسین هایی داریم که عمل زیبایی را انجام می دهند و متاسفانه یک پزشک برای شان تیتو می زند! با وجود آنکه قاطبه پزشکان اینگونه نیستند، اما متاسفانه ممکن است پزشکی پیدا شود که این کار را انجام دهد که اگر مسیله تعرفه ها حل می شد، او هم راضی نمی شد این کار را انجام دهد. 

 یعنی در واقع تیتو پزشک پای نسخه بیمار است و تکنیسین کار را انجام می دهد؟!
 خیر، خود پزشک هم درگیر می شود! پیشنهاد من این است که وقتی این پیج ها را بستیم، کار بعدی این است که تکنیسین هایی که اینگونه کارها را انجام می دهند، از اتاق عمل ها حذف شوند. در حال حاضر اقدامات قابل قبولی در این زمینه صورت گرفته است. بخش عمده ای از این ها حذف شده اند و تعداد قلیلی هم که باقی مانده اند، باید حذف شوند یا در جایگاه خودشان قرار بگیرند و نه در جایگاه پزشک. 

 پیش از این وزارت بهداشت طرحی برای نصب دوربین در اتاق عمل ارایه داده بود و یکی از اهداف این طرح همین مسیله کنترل و نظارت بر اتاق های عمل بود که این طرح ظاهراً مسکوت ماند. آیا اجرای این طرح نمی توانست به پیشگیری از تخلفات اینچنینی کمک کند؟
 نصب دوربین در خود اتاق عمل به دلیل مسایل حریم خصوصی امکانپذیر نیست. هیچ مقام شرعی اجازه این را نمی دهد، اما در راهروهای منتهی به اتاق عمل دوربین می گذارند و این کار غلطی هم نیست و خیلی از موارد نیاز می شود تا تخلفاتی غیر از تخلف تکنیسین ها هم شناسایی و با آن ها برخورد شود. در دوربین می شود دید مریض را به داخل اتاق عمل برده اند و پزشک داخل اتاق عمل شده یا نشده و تکنیسین در اتاق عمل حضور دارد و متوجه می شوند که پزشک عمل را انجام نداده و کس دیگری این کار را انجام داده است، بنابراین با سختگیری زیاد نسبت به پزشکان عمومی برای انجام اعمال زیبایی و موضوع دیگری مواجه می شویم و آن هم انجام کارها به شکل خارج از چارچوب و قانون خواهد بود و با این مواجه می شویم که در یک زیرزمین یک نفر عمل جراحی مختلف انجام می دهد، آن هم بدون درنظرگرفتن استاندارد و شرایط صلاحیت های بهداشتی و درمانی و این مسیله به فجایعی منجر می شود که دل جامعه را به درد می آورد. 

 پس راهکار شما برای برخورد با سونامی جراحی های زیبایی، برخورد با پیج های اینستاگرامی و برخورد با تکنیسین هایی است که کارهای زیبایی انجام می دهند. درست است؟
 بله، با این دو کار فضای متعادل تری ایجاد می شود و القایات کاذب جراحی های زیبایی از بین خواهد رفت و نظام پزشکی و انجمن ها هم می توانند کنترل مناسبی روی پزشکان داشته باشند. از سوی دیگر آموزش پزشکی ما به دلایل مختلف تضعیف شده است؛ و این دلایل چیست؟
یکی کاهش انگیزه آموزش پزشکی در بین پزشکان، دانشجویان و نکته بعدی هم افزایش سهمیه ها و افزایش تست دانشجویان است که متناسب با زیرساخت ها نیست و این مسیله موجب اختلال در آموزش پزشکی می شود و به افت کیفیت آموزش پزشکی می انجامد که باید برای آن هم فکری کرد. 

 از نگاه شما افزایش تعداد دانشجو موجب شده است استانداردهای تربیت عام و آموزش پزشکی تحت تاثیر قرار گیرد؟
 بله، زیرساخت های ما برای آموزش پزشکی پیش از این هم چه به لحاظ تخت های بیمارستانی، بیماران و خوابگاه و امکانات دیگری که باید برای دانشجویان وجود داشته باشد، دچار مشکل بوده، در حال حاضر این چالش جدی تر شده است. 

 اما آقای دکتر مسیله کمبود پزشک در کشور جدی است و ما در این زمینه با مشکل روبه رو هستیم!
افزایش تعداد دانشجویان پزشکی، به افزایش تعداد پزشکان منتهی نمی شود. 

 چگونه؟
همه این دانشجویان وارد نظام سلامت نمی شوند. درصدی از این پزشکان وارد حوزه های زیبایی می شوند، درصدی وارد حوزه های ترک اعتیاد می شوند، این در حالی است که ما در سیستم سلامتی، وظایفی را برای پزشکان دیده ایم که با حضور پزشکان در حوزه زیبایی یا ترک اعتیاد این وظایف حاصل نمی شود. از سوی دیگر اکثر مردم در کشور ما قطب گرا هستند و می خواهند پس از چند سال در تهران طبابت کنند. با این شرایط کسی در شهرستان ها باقی نمی ماند، به همین خاطر مردم شهرستان های ما به دلیل توزیع نامناسب پزشکان کماکان در مضیقه پزشک قرار می گیرند. حالا تصور کنید ما با پزشکانی مواجه هستیم که با نمره پایین تری وارد سیستم آموزش پزشکی شده اند و سطح دانش و علم آن ها به میزان کافی نیست. 

 کسانی که گرفتار غیرپزشکان می شوند، تکلیف شان چیست و باید به کجا مراجعه کنند؟
پیشنهاد من این است که باید مجموعه ای متشکل از نظام پزشکی، وزارت بهداشت، وزارت دادگستری و وزارت ارشاد در زمینه تبلیغات زیبایی دور هم جمع شوند و به شکل قاطع به این قضیه رسیدگی کنند. اصلاً لازم است قرارگاهی تشکیل شود تا مداخله گران در امور پزشکی حذف شوند. اگر این ها حذف نشوند، هم پزشکی و هم جامعه به انحطاط کشیده می شود. متاسفانه طبق قانونی که در حال حاضر وجود دارد در حد 4 تا 5میلیون تومان جریمه نقدی برای تخلفات غیرپزشکان در حوزه زیبایی در نظر گرفته شده است. فکر می کنم اگر ما دور هم جمع شویم و مواد قانونی مناسب برای این قضیه را پیدا و این افراد را حذف کنیم، بخش زیادی از مشکلات ما حل می شود.

پایان خبر تیتو

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "مقصران سونامی جراحی زیبایی – تیتو" هستید؟ با کلیک بر روی عمومی، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "مقصران سونامی جراحی زیبایی – تیتو"، کلیک کنید.

نوشته های مشابه