رییسی: 2.4 میلیون واحد در حال ساخت است | مرکز پژوهش ها: 300 هزار واحد

رئیسی: ۲.۴ میلیون واحد در حال ساخت است | مرکز پژوهش‌ها: ۳۰۰ هزار واحد

تولید مسکن در 2 سال اخیر به کمتر از 300 هزار واحد کاهش یافت

آفتاب نیوز :

بر اساس آمار بانک مرکزی متوسط قیمت هر متر مسکن در تهران به 81 میلیون و 600 هزار تومان رسیده است. البته کارشناسان نرخ واقعی را بیش از این ها برآورد کرده اند. با توجه به دستمزد  ماهیانه قاطبه جامعه، خانه دار شدن به رویای دست نیافتنی بدل شده است.

ناصر رضایی معاون شرکت عمران شهر های جدید وزارت مسکن گفت: اکر ما هر دهک را 8 میلیون و 500 هزار نفر در نظر بگیریم تا دهک 6 کشور توان خرید خانه را ندارند و تا دهک 4 و 5 هم حتی توان اجاره و  حتی نگهداشت خانه را هم ندارند، یعنی در مسکن تیتو های ما برخی خانواده ها حتی توان پرداخت شارژ اندک ساختمان را هم ندارند.

معنای حرف های رضایی آن است که 34 تا 42 میلیون نفر از جمعیت کشور حتی توان پرداخت اجاره را هم ندارند.   در این بین دولت که  در مبارزات انتخاباتی قول ساخت 4 میلیون مسکن را داده بود، کماکان به انتشار آمار های رنگی ادامه می دهد.

سید ابراهیم رییسی رییس جمهور در میان بهت و حیرت کارشناسان مسکن مدعی شد  در حال حاضر 2 میلیون و 400 هزار واحد مسکونی در حال ساخت است.

این در حالی است که یکی از مسیولین مرکز پژوهش های مجلس با حضور در صداوسیما اظهار کرد: «در حال حاضر در حدود 300 هزار واحد مسکونی در حال ساخت است که البته  آن هم در مراحل ابتدایی ساخت قرار دارد»

تفاوت آمار مرکز پژوهش ها و دولت بسیار چشمگیر است و خشم جامعه از وعده های رنگی و دروغ های مکرر مسیولین نیز در حال افزایش است.

اخیراً ویدیوی منتشر شد که یک نفر از متقاضیان خشمگین مسکن تیتو خطاب به بذرپاش وزیر راه و شهرسازی می گوید: «تو این ها را آورده ای (جمعیت حاضر) تا قول ساخت مسکن در 4 سال دیگر را به آن ها بدهی من همان کسی هستم که 4 سال قبل ثبت نام کردم و هنوز مسکن ام را تحویل نگرفته ام»

در خصوص آمار های عجیب و غریب رییس جمهور با دو تن از کارشناسان حاذق بازار مسکن گفتگو کردیم.

عرضه مسکن در بهترین حالت بین 400 تا 500 هزار واحد  بوده است

مهدی سلطان محمدی از مدیران سابق وزارت راه و شهرسازی در اینباره به آفتاب نیوز گفت: واقعیت این است که الان ممکن است مسیولین اینگونه فکر کنند که اگر اراده نمایند، یک میلیون یا 4 میلیون واحد ساخته شود، این واحد ها ساخته می شود و در واقع تولید مسکن به فرمان مسیولین حرکت می کند. ابداْ چنین نیست! تولید مسکن به پارامتر های مختلفی از جمله توان تولید ملی و تقاضای بازار بستگی دارد، در 10 سال گذشته توان خرید خانوار در کشور کاهش یافته است. خانوار ها نتوانسته اند پس انداز کنند، مسکن که با درآمد ماهیانه تهیه نمی شود، خرید  مسکن غالباً حاصل درآمد طول عمر یک فرد یا درآمد بین نسلی است، از سوی دیگر سازندگان هم با توجه به رشد قیمت مسکن و هزینه ساخت با بحران مواجه هستند، سیستم بانکی هم به دلیل تسهیلات تکلیفی منابع بخش مسکن را به دیگر حوزه ها شیفت داده است، ظرفیت تولید مسکن در سالیان اخیرحداکثر و در بهترین حالت  بین 400 تا 500 هزار واحد بیشتر نبوده است؛ که البته این مقدار کمتر از تقاضا است و این وضعیت در حال حاضر هم ادامه دارد. عرضه مسکن امری مستقل از اراده مسیولین است واین واقعیت های بازار است که خروجی تولید را مشخص می کند.

بانک ها و دولت توان تامین مالی مسکن را ندارند

این کارشناس بازار مسکن افزود: در حال حاضر نیز عرضه مسکن با سال های اخیر فرقی نکرده است و نمی توان انتظار داشت، رشد چشمگیری به وجود آید. این ساختمان های  هم که تحت عنوان طرح ملی مسکن و نظایر آن توسط دولت ساخته می شود، از نظر مالی که دولت منابع چندانی در اختیار ندارد و در انتها چاره ای جزء رجوع به سیتم بانکی وجود ندارد، سیستم بانکی هم که دستش خالی است و توان تامین ساخت مسکن در این حدود را با شرایط فعلی ندارد. می ماند منابع بخش خصوصی، سرمایه گذاران و متقاضیان، که آن ها هم در این وضعیت توان افزایش عرضه را ندارند. در حال حاضر تولید مصالح ساختمانی و نیروی انسانی ما محدودیتی ندارد و محدودیت اصلی منابع مالی ما است،   من انتظار ندارم که این عدد تحول چشمگیری پیدا کند و سطح تولید بالاتر برود، هر چند که مسیولین نیز آمار اعلام کنند و اراده کنند. مسیولین آمار می دهند که ما اراده کردیم یا در مراحل اولیه هستیم، این آمار ها مربوط به مراحل اولیه هستند، اگر زمین هم مجانی باشد که البته رایگان نیست، هزینه های ساخت مسکن چنان بالا است که هر چه طرح جلوتر برود منابع بیشتری می طلبد و معلوم نیست این آمار های گفته شده تا چه حد رنگ واقعیت به خود بگیرد.

معلوم نیست این 2 میلیون و 400 هزار واحد ادعای دولت هیچ کدام اصلاً پی ساختمان ریخته شده

بیت الله ستاریان دیگر کارشناس بازار مسکن در مورد تفاوت آمار مرکز پژوهش ها و قوه مجریه گفت: وقتی مسیولین می گویند این مقدار مسکن در حال ساخت است، معمولاً منظور این است که تصمیم گرفته شده، یا زمانی که می روند نقشه ها را تهیه کنند، یا زمین را تخصیص دهند گفته می شود این مقدار در حال ساخت است، در واقع به مسکنی که نیم درصد پیشرفت کار داشته با مسکنی که 97 درصد پیشرفت داشته گفته می شود در حال ساخت. در اینجا باید پرسید آیا واقعاً این مقدار خانه در مرحله شناژ است یا کارفرما در حال ساخت واقعی است؟ زمانی آمار ها واقعی است که مثلاً گفته شود 500 هزار واحد تحویل می دهیم یا در حال تحویل هستیم. معمولاً دولتی ها اگر با چند جا صحبت کنند و زمین های تخصیص یابد و مذاکراتی با تعاونی ها صورت گیرد، همه این ها را در آمار در حال ساخت محاسبه می کنند. بنابر این معلوم نیست این 2 میلیون و 400 هزار واحد ادعای دولت هیچ کدام اصلاً پی ساختمان ریخته شده و آجری روی آجر گذاشته شده یا خیر؟ ممکن است مثلاً یک تعداد محدودی مثل 30 تا 40 هزار واحد مسکن تا در مرحله 60 تا 70 درصد ساخت باشند.   وزارت مسکن و و دولت باید آمار شفاف بدهند نه در هم و کتره ای، مثلاً بگوید اینقدر ساختمان در مرحله 60 و 70 درصد است، این مقدار هم فقط صحبت کرده ایم و صرفاً در مرحله تخصیص زمین و نقشه و حرف است.

تولید مسکن در 2 سال اخیر به کمتر از 300 هزار واحد کاهش یافت

وی افزود: کلاً به طور میانگین بین 300 تا 400 هزار واحد در سال متوسط تولید 10 سال گذشته بوده است، اما در 2 سال اخیر یک مقداری رنج تولید کاهش یافت، در واقع تولید در 2 سال اخیر به قریب 200 هزار تا 300 هزار واحد کاهش یافت. یکی از دلایل آن هم این بود که دولت مکرراً اعلام کرد که می خواهد 4 میلیون مسکن بسازد، این مسیله سازندگان خصوصی را که دنبال سود بودند ترساند و سرمایه های خرد بخش خصوصی را از این حوزه فراری داد. خود دولت هم نتوانست به وعده اش عمل کند، در همه دنیا ساخت مسکن دست بخش خصوصی است، شعار باید اصلاح می شد، اول می ساختند و بعد از ساخت اعلام می کردند و بهره برداری سیاسی می نمودند، تا بخش خصوصی را بی جهت فراری ندهند. عمده سازندگان ما خُرد هستند و آن ها  با این پیش بینی که قرار است تعداد بالای مسکن عرضه شود سرمایه های خود را خارج کردند. بار ها هشدار دادیم رسانه ای کردن میزان ساخت در آینده و برخورد سیاسی و غیر مسیولانه با حوزه مسکن کار غلطی است. در حال حاضر هم بر این باور نیستم که تولید مسکن به 400 هزار واحد برسد و تا 300 هزار واحد هم به سختی خواهد رسید.

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "رییسی: 2.4 میلیون واحد در حال ساخت است | مرکز پژوهش ها: 300 هزار واحد" هستید؟ با کلیک بر روی اقتصادی، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "رییسی: 2.4 میلیون واحد در حال ساخت است | مرکز پژوهش ها: 300 هزار واحد"، کلیک کنید.

نوشته های مشابه