اشتباهات رایج در نوشتن پروپوزال که باید از آن ها اجتناب کنید

 نوشتن پروپوزال یکی از مهم ترین مراحل در پروژه ها و تحقیقات آکادمیک یا تجاری است. اما همونطور که خودم بارها تجربه کردم به راحتی می تونید دچار اشتباهات رایجی بشید که کلی از وقت و انرژی تون رو هدر بده. پس تصمیم گرفتم اینجا براتون یه لیست از این اشتباهات رایج جمع آوری کنم و بر اساس تجربه هام بگم چطور می تونید ازشون دوری کنید. امیدوارم این نکات بهتون کمک کنه که پروپوزال بهتری بنویسید و کارتون سریع تر پیش بره.

اشتباهات رایج در نوشتن پروپوزال که باید از آن ها اجتناب کنید

انتخاب موضوع خیلی کلی و مبهم

یکی از اشتباهاتی که خودم اوایل خیلی دچارش می شدم انتخاب موضوعات خیلی کلی بود. مثلاً یه بار پروپوزالم با این جمله شروع می شد : «تحلیل تاثیر تکنولوژی بر جامعه». این جمله به اندازه ای کلی و گنگ بود که خودم هم نمی دونستم دقیقاً دارم به کدوم بخش تکنولوژی اشاره می کنم! توصیه من؟ موضوع پروپوزال باید کاملاً مشخص و جزئی باشه. اگر خیلی کلی باشه نه تنها داورها نمی فهمن دقیقاً چه کاری می خواید انجام بدید بلکه خودتون هم وسط کار گم می شید.

بی توجهی به چارچوب و فرمت

هر دانشگاه یا سازمان یه فرمت خاصی برای پروپوزال هاشون دارن. بی توجهی به این چارچوب یکی از اشتباهاتیه که می تونه پروپوزال شما رو رد کنه. مثلاً یکی از دوستانم برای یه پروژه مهم وقتی پروپوزالش رو ارائه داد همه چیز عالی بود جز اینکه به جای فرمت مشخص شده فرمت شخصی خودش رو استفاده کرده بود. نتیجه؟ پروپوزالش رد شد فقط به خاطر فرمت!

نبود منابع و ارجاعات کافی

وقتی یه پروپوزال می نویسید باید پشتوانه علمی و عملی کافی داشته باشه. یکی از رایج ترین اشتباهات عدم استفاده از منابع معتبر یا عدم ذکر ارجاعات مناسب در متن پروپوزاله. به شخصه وقتی اولین پروپوزالم رو نوشتم فقط به تجربیات شخصی خودم اتکا کردم و حتی زحمت اینکه یه سرچ ساده کنم و چند مقاله مرتبط پیدا کنم رو به خودم ندادم. وقتی پروپوزال رد شد و نظر داورها رو خوندم فهمیدم که عدم ذکر منابع معتبر می تونه نشون دهنده ضعف در تسلط بر موضوع باشه.

فرضیات غیرواقعی و اغراق آمیز

خیلی وقتا وقتی یه پروپوزال می نویسیم ناخودآگاه از عباراتی مثل “این پروژه می تونه تمام مشکلات رو حل کنه” یا “نتایج این تحقیق جهان رو تغییر می ده” استفاده می کنیم. اینجور جملات می تونن تاثیر منفی داشته باشن. خودم یه بار این اشتباه رو کردم و یه پروپوزال برای یه پروژه توسعه نرم افزاری نوشتم که توش ادعا کرده بودم می تونم با این پروژه مشکلات نرم افزارهای مشابه رو کاملاً حل کنم. نتیجه؟ همه فکر کردن دارم اغراق می کنم و پروپوزالم رو رد کردن. بهتره فرضیات و ادعاهای پروپوزال تون واقع گرایانه باشه.

عدم شفافیت در روش کار

یکی از مهم ترین بخش های هر پروپوزال توضیح دقیق روش کاره. اینکه چطوری می خواید به نتایج برسید و از چه روش هایی استفاده می کنید باید کاملاً شفاف و قابل فهم باشه. یکی از پروپوزال هایی که نوشتم این اشتباه رو داشت و فقط گفتم می خوام “تحقیق کنم” اما اصلاً روش تحقیق رو توضیح ندادم! داور هم حق داشت وقتی پروپوزالم رو رد کرد چون مشخص نبود دقیقاً چی قراره انجام بدم. روش کارتون رو مرحله به مرحله و شفاف توضیح بدید.

انتخاب زمانبندی غیرمنطقی

این اشتباه رو خودم بارها تجربه کردم! همیشه توی پروپوزال ها زمانبندی خیلی خوشبینانه و غیرواقعی می نوشتم. مثلا می گفتم “این تحقیق در مدت دو ماه به اتمام می رسه” در حالی که توی ذهنم می دونستم ممکنه شش ماه طول بکشه. بهتره زمانبندی تون بر اساس واقعیت و تجربه باشه و حتی کمی هم به خودتون زمان بیشتری بدید تا مشکلات احتمالی رو پوشش بدید.

فراموش کردن بودجه و منابع مالی

یه اشتباه دیگه که خیلیا دچارش می شن عدم ذکر دقیق منابع مالی و بودجه پروژه هست که همراه دانشجو برای سفارش پروپوزال و بودجه بندی مالی کاملا به صورت اصولی دانشجو را راهنمای میکند.

بعضی وقتا فکر می کنیم این بخش رو می تونیم خیلی سریع پر کنیم یا اصلاً نیازی نیست روش تمرکز کنیم اما اتفاقاً یکی از مهم ترین بخش هاست. بودجه پیشنهادی باید واقع بینانه و منطقی باشه. برای من پیش اومده که یه پروژه رد شد چون اصلاً بودجه و هزینه هاش رو در نظر نگرفته بودم.

سفارش پایان نامه

کم توجهی به اهداف ملموس

خیلی از پروپوزال ها اهدافی رو مشخص می کنن که خیلی انتزاعی یا غیرقابل اندازه گیری هستن. به عنوان مثال یکی از پروپوزال هایی که نوشتم این بود که “ارتقای کیفیت زندگی مردم”. این هدف خیلی کلی و غیرقابل اندازه گیریه. بهتره اهداف تون ملموس قابل اندازه گیری و دقیق باشن. مثلاً بگید “افزایش رضایت مشتری ها تا ۱۵ درصد” یا “کاهش هزینه های تولید به میزان ۲۰ درصد”.

نگارش ضعیف و پراکنده

این دیگه از اون اشتباهاتیه که هیچ کس نباید دچارش بشه. اگه پروپوزالتون رو به زبونی بنویسید که خواننده نفهمه چی می خواید بگید دیگه حتی بهترین ایده ها هم به چشم نمیاد. من خودم بارها از روی عجله یه پروپوزال رو با نگارشی ضعیف و پراکنده فرستادم و نتیجه ش هم کاملاً واضح بود : رد شدن پروپوزال. نگارش شفاف منسجم و ساده کلید قبولی پروپوزاله.

نبود تمرکز بر نوآوری

یه نکته خیلی مهم توی نوشتن پروپوزال اینه که باید روی نوآوری و ارزش افزوده کارتون تاکید کنید. خیلی وقتا پیش میاد که پروپوزالی می نویسید و اصلاً به نوآوری کارتون توجه نمی کنید. حتی اگر موضوع تون خیلی تکراریه نشون بدید چطور می تونید یه زاویه جدید به موضوع اضافه کنید.

جدولی برای بررسی اشتباهات و اصلاحات

اشتباه رایج

راه حل پیشنهادی

موضوع کلی و مبهم

انتخاب موضوع مشخص و جزئی

فرمت نادرست

استفاده از چارچوب های استاندارد سازمان

نبود منابع معتبر

ذکر منابع علمی و معتبر

ادعاهای اغراق آمیز

واقع بینی در فرضیات و ادعاها

روش تحقیق غیرشفاف

توضیح دقیق و شفاف مراحل کار

زمانبندی غیرمنطقی

برنامه ریزی واقع گرایانه

نبود بخش مالی

پیش بینی دقیق بودجه

اهداف غیرقابل اندازه گیری

تعیین اهداف مشخص و قابل ارزیابی

نگارش ضعیف

نوشتار ساده شفاف و منسجم

کم توجهی به نوآوری

تاکید بر جنبه های نوآورانه پروژه

جمع بندی

نوشتن یه پروپوزال خوب نیازمند توجه به جزئیاته. از انتخاب موضوع گرفته تا نگارش و تدوین منابع همه چیز باید با دقت و تمرکز باشه. سعی کنید از این اشتباهات رایج دوری کنید و تجربه های دیگران رو هم مد نظر قرار بدید. اگه شما هم تجربه ای در نوشتن پروپوزال دارید یا اشتباهات دیگه ای به ذهن تون می رسه توی بخش نظرات باهامون به اشتراک بزارید.

 

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "اشتباهات رایج در نوشتن پروپوزال که باید از آن ها اجتناب کنید" هستید؟ با کلیک بر روی عمومی, کسب و کار ایرانی، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "اشتباهات رایج در نوشتن پروپوزال که باید از آن ها اجتناب کنید"، کلیک کنید.

‫12 دیدگاه ها

  1. 1. راستش نمی دونستم که انتخاب موضوع خیلی کلی می تونه این قدر مشکل ساز بشه. یه بار سر پروژه دانشجویی دقیقا همین اشتباه رو کردم و کلی زمان از دست دادم.

  2. منم یه بار برای یه پروپوزال تحقیقاتی زمانبندی خیلی فشرده ای گذاشتم و بعدش دیدم اصلا نمی تونم تو اون مدت کارو جمع کنم. این اشتباه خیلی رایجه.

  3. سلام واقعا نکته منابع معتبر خیلی مهمه. من چندتا پروپوزال قبلی ام به خاطر همین ضعف تو منابع رد شد. کاش زودتر این مطلب رو خونده بودم.

  4. موضوع اغراق آمیز توی پروپوزال یکی از اون چیزاییه که باعث می شه داورها سریع بی خیال شن. منم قبلا همین اشتباهو کردم و با خودم فکر می کردم چرا رد می شه!

  5. نکته ای که درباره روش کار و شفافیتش گفتی دقیقا مشکل من بوده. همیشه فکر می کردم همه می فهمن منظورم چیه ولی ظاهرا این طور نیست.

  6. نکته ای که درباره روش کار و شفافیتش گفتی دقیقا مشکل من بوده. همیشه فکر می کردم همه می فهمن منظورم چیه ولی ظاهرا این طور نیست.

  7. منم توی اولین پروپوزال تجاریم بودجه رو درست حساب نکرده بودم و پروژه به مشکل خورد. این مطلب به من یادآوری کرد چقدر باید دقیق تر عمل کنم.

  8. به نظر من یکی از بزرگ ترین مشکلات نوشتن پروپوزال اینه که بعضی وقتا نمی دونی چطوری نوآوری ها رو نشون بدی. پیشنهادی برای این مشکل داری؟

  9. منم تو اولین پروپوزالم فرضیات خیلی بزرگ و بلندپروازانه داشتم و همین باعث شد داور ازم بخواد تجدیدنظر کنم. خیلی خوبه که به این اشتباه اشاره کردی.

  10. راست می گی نوشتن پراکنده و گنگ خیلی از پروپوزال ها رو خراب می کنه. من خودم بارها با این مشکل مواجه شدم انگار یکی داره موضوع رو پیچیده تر از چیزی که هست می نویسه.

  11. من یه بار پروپوزالم رد شد چون منابع خوبی نداشتم و خیلی از مقاله های قدیمی استفاده کرده بودم. این بخش رو باید جدی گرفت.

  12. به نظر منم زمانبندی خیلی مهمه مخصوصا وقتی داورها خیلی به واقع بینانه بودنش توجه می کنن. من همیشه خیلی خوش بین بودم ولی حالا باید یه نگاه منطقی تر بندازم.