آخرین خبر از بررسی FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام/ شقاقی: خروج از لیست سیاه به اراده سیاسی نیاز دارد

آخرین خبر از بررسی FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام/ شقاقی: خروج از لیست سیاه به اراده سیاسی نیاز دارد

امیرعباس آذرم وند: مجمع تشخیص مصلحت نظام چهارشنبه هفته گذشته اولین جلسه خود برای تصویب دو طرح CFT و پالرمو را به پایان رساند که بنابر گفته های سخنگوی آن تنها کلیات بحث طرح شد و در جلسات آینده جزییات هم مورد بررسی قرار خواهد گرفت. این در حالی است که برخی منتظر بودند تا پس از چندین سال این ماراتن به پایان برسد و درنهایت مجمع تشخیص مصلحت نظام به این چالش طولانی مدت نقطه پایانی بگذارد؛ اتفاقی که در نهایت رخ نداد. 
 

در همین رابطه وحید شقاقی مشاور دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام در مورد CFT و پالرمو و موانع تصویب آن در مجمع در گفت وگو با خبرگزاری تیتو گفت: «مجمع وظیفه تصویب این طرح ها را ندارد و دلیل دخالت آن در این موضوع اختلاف میان دولت و مجلس است. در جلسه پیشین مجمع این بحث صورت گرفت و اولین جلسه آن برگزار شد. در هفته های دیگر نیز این موضوع در مجمع بررسی خواهد شد.»

او ادامه داد: «در ساختار حاکمیتی جمهوری اسلامی هر گاه یک طرح را دولت به مجلس ارائه کند اما مجلس آن را تصویب نکند و طرح پس از رفت و برگشت میان این دو نهاد همچنان تصویب نشود برای بررسی بیشتر به مجمع تشخیص ارسال می شود تا تصمیم گیری کند. در رابطه با دو طرح مورد بحث نیز مجمع مدتی پیش کمیسیون مشترکی تشکیل داد تا به بررسی جوانب امر بپردازند. همانطوری که گفتم در صحن مجمع فعلا فقط یک جلسه در این رابطه برگزار شده و همانطوری که محسن دهنوی در توییتر گفته کلیات مطرح شده و جزییات به جلسات بعدی موکول شده است.»

عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی در مورد ارزیابی اولیه کمیسیون بررسی CFT و پالرمو گفت: «من عضو آن کمیسیون نبودم و به ریز مسائل مطرح شده دسترسی ندارم. با این حال شنیده های من نشان می دهد که در کمیسیون مربوطه در نهایت تصویب این طرح ها مورد تایید قرار گرفته و آن را مثبت ارزیابی کردند. همان طوری که می دانیم موافقت کمیسیون به معنای تایید آن نیست و نه تنها باید در صحن مجمع بررسی شود که برای تصویب نیازمند دو سوم آرا است.»

شقاقی ادامه داد: «این تصور که با تصویب این دو طرح کشور به طور خودکار از لیست سیاه FATF خارج می شود درست نیست. چنانچه این ها به تصویب برسند و کلیه الزاماتی که برای کشورها دیده شده هم رعایت شود باز نباید آن را به معنای این بگیریم که ایران را از لیست سیاه خارج می کنند. ساز و کار به این شکل است که برای خروج یک کشور از لیست سیاه باید ۳۹ کشور عضو پنل همگی به اجماع برسند و  با آن موافقت کنند. امروز در میان این ۳۹ کشور که رای تعیین کننده ای دارند آمریکا و رزیم صهیونیستی هم حضور دارند.»

مشاور دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه اگر پیش از ۲۰۱۸ اقدامات لازم صورت می گرفت کار ساده تر بود زیرا در آن زمان اسراییل هنوز عضو این پنل نبود افزود: « تنش های موجود میان ایران و رژیم صهیونیستی نشان می دهند که احتمال موافقت رژیم صهیونیستی با خروج ایران از لیست سیاه نزدیک به صفر است.»

او در مورد اهمیت تصویب دو طرح CFT  و پالرمو توضیح داد: «یکی از این طرح ها برای کنترل پولشویی است و دیگری برای تامین تروریسم است. تصویب آنها در سطح داخلی به باور من به افزایش شفافیت و بهبود عملکرد اقتصاد کشور می شود و نهایتا به سود اقتصاد است. با این همه نظر شخصی من این است که خروج ایران از لیست سیاه دیگر یک مساله صرفا حقوقی نیست و به شدت رنگ و بوی سیاسی گرفته است. لااقل در مرحله فعلی کشور ما خارج شدن از لیست سیاه تنها با ساز و کار حقوقی ممکن نیست و نیازمند یک اراده سیاسی است.»

وی گفت: «در جهان کشورهایی هستند که همه این الزامات را رعایت کردند و تنش های ایران را در سطح بین المللی یا منطقه ای هم ندارند اما هنوز در لیست خاکستری قرار دارند. مثلا کشوری چون ایسلند که نظام بانکی شفافی دارد و به الزامات مورد بحث هم پایبند است در میان کشورهای خاکستری قرار دارد نه سفید. به زبانی دیگر فکر می کنم FATF جدای از اینکه پایبندی به یکسری الزامات سیاسی را ضروری می داند بلکه تحت هدایت یک نگرش سیاسی خاص قرار گرفته و در همین چارچوب فعلی است که نمی توانم شانس زیادی برای خروج ایران از لیست سیاه قائل شوم.»

شقاقی تاکید کرد: «خروج ایران از لیست سیاه هم نیاز به تصویب و اجرای الزامات آن دارد و هم نیازمند جلب نظر آمریکا است. درواقع بدون حل مشکل با آمریکا راهی برای خروج کشور از لیست سیاه نیست. امروز مذاکرات هسته ای دو جلسه آن برگزار شده و می تواند در چارچوب بحث هایی که انجام می شود به موضوع لیست سیاه هم پرداخت. در چارچوب این به اصطلاح بده بستان های سیاسی می توان موافقت واشنگتن را هم جلب کرد و راه را برای خروج کشور از این لیست فراهم کرد.»

وی درباره گفته هایی که عضویت ایران در FATF را موجب لو رفتن مسیرهای دور زدن تحریم یا حمایت از گروه های منطقه ای می داند تاکید کرد: «به نظر من این حرف ها واقعی نیستند و چنین اتفاقی هم نخواهد افتاد. همانطوری که گفتم از نظر من تصویب این دو طرح مفید به حال اقتصاد کشور خواهد بود و هم به افزایش شفافیت منجر می شود و هم به کاهش ریسک مالی ایران در سطح بین المللی می انجامد. این الزامات به سود اقتصادهای مختلف بوده و به سود اقتصاد ما هم خواهد بود اما این تصویب که با تصویب این دو طرح به طور خودکار مشکل لیست سیاه حل می شود حرف دقیقی نیست.»

او در ادامه باز هم تاکید کرد برای خروج ایران از لیست سیاه باید به نحوی آمریکا قانع شود و این مهم می تواند در چارچوب مذاکرات فعلی یا مباحث مشترک دیگر پیش برود.

۲۲۳۲۲۹

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "آخرین خبر از بررسی FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام/ شقاقی: خروج از لیست سیاه به اراده سیاسی نیاز دارد" هستید؟ با کلیک بر روی اقتصادی، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "آخرین خبر از بررسی FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام/ شقاقی: خروج از لیست سیاه به اراده سیاسی نیاز دارد"، کلیک کنید.

نوشته های مشابه