مفت فروشی نداریم – تیتو

مفت‌فروشی نداریم - ایسنا

چند روز پیش بود که یکی از رسانه ها اعلام کرد دولت در بودجه امسال هر بشکه نفت را 32 دلار حساب کرده که حدود 50 دلار پایین تر از نرخ بازارهای جهانی است. همچنین آورده بود که به دلیل تحریم ایران، کشورمان برای فروش نفت دست به فروش نفت ارزان زده است یا قیمت را پایین حساب کرده تا بعدا با مشکل کسری بودجه مواجه نشود!

به گزارش تیتو، متن پیش رو گزارش «جام جم» از قیمت فروش نفت و چگونگی هزینه کرد آن است که در ادامه می توانید بخوانید: چندی پیش مطرح شد که در سند همکاری 25 ساله ایران و چین قیمت نفت 25 دلار تعیین شده است. این موضوع بازخورد زیادی داشت تا این که مسیولان دولت گذشته توضیح دادند که اصلا رقمی درباره فروش نفت در سند بلندمدت همکاری با دومین اقتصاد دنیا مطرح نشده است. حالا در فضای مجازی و برخی رسانه ها مطرح می شود که قیمت هر بشکه نفت ایران در بازارهای جهانی 32دلار است. در حالی که بارها اعضای تیم اقتصادی دولت و همچنین وزیر نفت اعلام کرده اند ایران مفت فروشی ندارد اما به برخی مشتریان خود تخفیف می دهد.

نکته قابل توجه دیگر اینجاست که پول فروش نفت در دسترس دولت قرار دارد.  در حالی که قیمت نفت در بازارهای جهانی حدود 90 دلار است، برخی مخالفان دولت می گویند نفت ایران بشکه ای 32 دلار فروخته می شود. قیمت نفت ایران در واقع 5 تا 6 دلار پایین تر از قیمت جهانی به فروش می رود و رقمی که اکنون در فضای مجازی منتشر شده 50 دلار پایین تر از نرخ فروش رفته است و این در حالی است که آمار فروش نفت ایران نشان می دهد هر بشکه در طول سال گذشت به طور میانگین بین 82 تا 85 دلار فروخته شده است. 
   
ماجرای نفت ارزان از کجا آمد

حالا ماجرای انتشار این اعداد و ارقام چه بود؟

چند روز پیش بود که یکی از رسانه ها اعلام کرد دولت در بودجه امسال هر بشکه نفت را 32 دلار حساب کرده که حدود 50 دلار پایین تر از نرخ بازارهای جهانی است. همچنین آورده بود که به دلیل تحریم ایران، کشورمان برای فروش نفت دست به فروش نفت ارزان زده است یا قیمت را پایین حساب کرده تا بعدا با مشکل کسری بودجه مواجه نشود.  نکته قابل توجه اینجاست که کاهش روند نرخ رشد نقدینگی نشان از اصلاح روند مالی دولت دارد. در واقع در دولت های گذشته هر زمان که کسری بودجه اتفاق می افتاد، از محل چاپ پول پوشش داده می شود اما این رویه در دولت سیزدهم تغییر محسوسی داشت و نرخ رشد نقدینگی از حدود 32 درصد به پایه 24 درصد در اسفند سال گذشته رسید.

گزارش منتشر شده دریکی از رسانه های کشور اعداد و ارقام درستی نداشت اما به همان صورت در فضای مجازی انتشار یافت. اعداد و ارقام این رسانه از آنجایی اشتباه می شود که رییس کل بانک مرکزی اعلام می کند تراز تجاری ایران با نفت حدود 20میلیارد دلار مثبت است. اگرنفت ارزان فروخته شده باشد، چگونه می توان با همان میزان فروش، درآمد بیشتری داشت؟ ازاین روداده هایی که منتشر شده،غلط است. 
   
پول نفت کجا هزینه می شود؟

بر اساس اعلام مرکز مبادله ارز و طلای ایران از ابتدای سال جاری تاکنون، تامین ارز برای واردات کالاهای اساسی، صنایع و خدمات از مرز 4.2میلیارد دلار گذر کرد. علی طرزعلی، معاون مرکز مبادله ارز و طلای ایران با بیان این که از ابتدای سال تا 7 اردیبهشت، چهار میلیارد و216میلیون دلار ارز برای کالاهای اساسی تامین شده است، گفت: برای کالاهای اساسی به نرخ 28 هزار و 500 تومان یک میلیارد و 26میلیون دلار، برای نیاز صنعت و تجهیزات تولید به نرخ 41 هزار تومان مبلغ دو میلیارد و 383 میلیون دلار و برای خدمات 117میلیون و برای واردات در مقابل صادرات به نرخ توافقی 689 میلیون دلار تامین ارز صورت گرفت.

طرزعلی بیان کرد: برای واردات کالای اساسی کشاورزی شامل گندم، دانه های روغنی و نهاده های دامی 930 میلیون دلار، برای دارو، مواد اولیه دارویی و تجهیزات پزشکی 96 میلیون دلار و در مجموع یک میلیارد و 26 میلیون دلار برای کالای اساسی و دارو ارز پرداخت شد.معاون مرکز مبادله ارز و طلای ایران افزود: تامین ارز نیمایی برای «صنایع حمل ونقل و خودرو» معادل 462 میلیون دلار، «صنایع تجهیزات برق و الکترونیک» معادل 223 میلیون دلار، «صنایع معدنی» معادل 167 میلیون دلار، «ماشین آلات و تجهیزات تولید» معادل 138 میلیون دلار و«منسوجات و پوشاک»معادل 194میلیون دلارصورت گرفته است.این گروه های صنایع همچنین به ترتیب 197، 29، 174، 103ویک میلیون دلار ارزتوافقی یا واردات درمقابل صادرات تا پایان روز هفتم اردیبهشت ماه سال جاری دریافت کرده اند.علاوه بر این گروه ها،یک میلیارد و199میلیون دلارارز نیمایی و 183میلیون دلارارز واردات درمقابل صادرات به سایرصنایع اختصاص داده شده است. طرزعلی افزود: تاکنون 20مرحله حراج شمش طلا در مرکز مبادله ارز و طلای ایران انجام شده است و درمجموع 2716 کیلوگرم طلا عرضه و فروخته شده است.
   
رکورد صادرات نفت

 درحالی برخی رسانه های داخلی فروش نفت ایران را موضوعی ساده انگارانه تلقی می کنند و با اعداد و ارقام واهی می گویند که ارزان فروشی اتفاق افتاده که رسانه های خارجی مانند فایننشال تایمز اخیرا گزارش داده اند که ایران بیش از هر زمان دیگری در شش سال گذشته نفت صادر می کند و درآمدش به سالانه 35میلیارد دلار رسیده است.

همچنین گزارش موسسه کپلر نشان می دهد صادرات نفت خام ایران در ماه مارس (اسفندماه) به خاطر تقاضای بالای چین درسال گذشته و سال جاری میلادی به طور متوسط برابر با یک میلیون و610هزار بشکه در روز بوده یعنی بالاترین رقم طی 10ماه گذشته است. ایران در آن ماه یک میلیون و680هزار بشکه در روز نفت صادر کرد که بالاترین رقم از زمان بازگشت تحریم ها بود. تحلیلگران عقیده دارند افزایش صادرات نفت ایران تا حدی نتیجه موفقیت این کشور در دور زدن تحریم های آمریکاست.جواد اوجی، وزیر نفت هم ماه گذشته گفته بود که صادرات نفت در سال جاری بیش از 35میلیارد دلار درآمد برای ایران داشته است. او گفت که ایران اکنون می تواند به هرجا که می خواهد با «تخفیفی جزیی» نفت صادر کند.

جزییات درآمد نفتی

مطابق بند یک ماده 7 قانون پنج ساله ششم توسعه، درآمدهای حاصل از فروش نفت باید میان شرکت ملی نفت، دولت و صندوق توسعه ملی تقسیم شود که سهم هرکدام از آنها در لوایح بودجه تعیین و به تصویب مجلس خواهد رسید. براساس تصمیمات مجلس در قانون بودجه سهم درآمدهای نفتی، 37.5درصد سهم دولت، 45 درصد سهم صندوق توسعه ملی، 3 درصد سهم مناطق محروم و نفت خیز و 14.5درصد سهم شرکت ملی نفت ایران است که در گزارش های منتشر شده درباره فروش نفت تنها سهم دولت محاسبه شده است. بنابراین باید گفت، حتی در صورت پذیرش نحوه محاسبه درآمد نفت توسط آن رسانه، 11.7میلیارد دلار، صرفا سهم 37.5درصدی دولت از درآمدهای نفتی است و قیمت هر بشکه بیش از 80 دلار پیش بینی می شود.

پایان خبر تیتو

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "مفت فروشی نداریم – تیتو" هستید؟ با کلیک بر روی عمومی، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "مفت فروشی نداریم – تیتو"، کلیک کنید.

نوشته های مشابه